NM i volleyball 1969 – på Steinrøysa!

«Alt var så mykje betre i gamledager», heiter det.

Vel, i enkelte tilfeller stemmer det veldig godt. Tenk at Volda arrangerte NM i volleyball utandørs på Steinrøysa i 1969!
Denne parkeringsplassen var ein gang heim for NM-finalen i både herre- og dameklassa, og med det med 1000 tilskodarar. Det må ha vore ei oppleving av dei sjeldne.

Eg sit og blar i avisutklipp som omhandlar dette arrangementet, og gullkorna kjem ofte:

«Mesterskapets offisielle åpning finner sted lørdag formiddag, og så spilles det kamper nesten helt frem til det store NM-showet som går av stabelen på Samfunnshuset lørdag kveld. Søndag morgen innbyr en til sportsgudstjeneste i Volda kirke.»

Og overskriftene etter turneringa tyder vel på at dei fekk rett i sin spådom.

«1000 tilskuere på årets første fine høst-søndag var rammen om finalekampen i volleyball-NM i Volda. Det var Oslo-studentene og Sandnes svømme- og livredningsklubb som møttes til det avgjørende slaget. Mesterskapet ble en mektig propaganda for den fine volleyball-sporten.»

«I dameklassen gikk mesterskapet til Sandnes svømme- og livredningsklubb for 3. året på rad. KFUM-kameratene seiret også i så måte ved at mesterskapet fikk anerkjennelse fra Volleyballforbundet. Fjær i hatten ble gitt av formann i forbundet, Bjørn Heiberg, noe tenåringsflokken fra Volda satte pris på.
Fredag så imidlertid de seks banene mer ut som svømmebasseng enn volleyballbaner, og det ville selvsagt gitt urimelige fordeler til Sandnes svømme- og livredningsklubb! Men etter et kort opphold smilte sol og lykke over Volda igjen.»

NM-vinnarane i dame- og herreklassa.

Men trass i det fullkomne arrangementet mangla det ikkje på dramatikk. I etterkant av meisterskapet kunne ein lese ein krass kommentar i avisa signert Sunnmøre Volleyballutvalg, Ålesund:

«Sunnmøre Volleyballutvalg finner det riktig å protestere mot den måten TV presenterte NM i volleyball i Volda 13. og 14. september i Sportsrevyen på. Et slikt fint arrangement og fascinerende spill fortjener bedre. Sendinga var en gedigen skuffelse, spesielt for de unge arrangørene, KFUM Volda, og for oss i Sunnmøre Volleyballutvalg.

Hva var det så som skjedde? Jo, Sportsrevyen sender knappe 2 – to – minutt opptak fra NM i volleyball der 12 herrelag og 7 damelag deltok, eller ca. 200 deltakere. Ikke nok med at sendetida var kort, men vi fikk heller ikke vist resultater på skjermen! Og filmens kvalitet var meget slett. Den var tatt i motlys og fra lang avstand, slik at vi fikk nesten ikke øye på ballen. Filmen gav derfor ikke noe inntrykk av den dramatikk og spenning som karakteristisk for spillet.

Det var heller ingen intervju, ingen nærbilder, ingen kommentarer til spillet. Jo, forresten. Kommentatoren ville ikke komme inn på reglene, for det går for langt! Dette er fullstendig å undervurdere spillet og publikum! Kommer sportsmedarbeiderne i TV inn på reglene i andre idretter i Sportsrevyen? Vet ikke TV-folka at volleyball er et meget populært spill i store deler av landet vårt? Vi har hatt NM i over 20 år, og over 60 lag er tilsluttet NVF, og tusenvis av elever spiller volleyball hver dag i skolen.

Sendinga var en diskriminering av volleyballspillet og dets utøvere i dette land. Og det var gledelig å se at folk reagerte sterkt langt utover vår interessekrets. Dette bilde blir ikke bedre når vi tenker på de øvrige sendingene i Sportsrevyen gjennom året. Her sendes det i TV hele året rundt med disse hestene, motorsykkel- og bilrace som for en stor del bare foregår i Oslo-området. Og når det en eneste gang for året kommer et NM i volleyball, sender Sportsrevyen snaue 2 minutter! Forstå det den som vil! En slik diskriminering av idretten skal en leite lenge etter. Vi krever en forklaring på dette – offentlig!

Sunnmøre volleyballutvalg vil derfor foreslå følgende (slik fjernsynet kan rette opp noe av den skeive fordelinga av sendingene): Send reprise av OL i Mexico i volleyball
(i reprisetimen), og gjerne små glimt fra internasjonale kamper i pausene.

Med hilsen
Sunnmøre Volleyballutvalg»

Det var kanskje på fleire områder at ting var betre før…?